Waterdetectie

Waterdetectie, vocht en lekkage

In een gebouw bestaat altijd kans op schade door lekkage van leidingen en installaties. Een ander risico is binnendringend water, door hevige regen, smeltende sneeuw, omhoogkomend rioolwater of overstroming. Een betrouwbaar systeem voor vocht- en waterdetectie beperkt de kosten van herstel en daarmee de schadepost.

Waterschade in gebouwen


Wateroverlast kan grote schade aanrichten, bijvoorbeeld aan machines, installaties, inventaris, voorraden of kostbare archiefstukken. Er zijn diverse situaties en ruimtes waar het voorkomen van waterschade in een vroeg stadium van groot belang is:
 • technische installaties
 • archiefkelder, museum
 • recreatie en horeca
 • woonboot of schip
 • opslagmagazijn en -hal
 • winkel en supermarkt
 • bibliotheek en kantoor
 • productieproces, machine
 • datacenter, computervloer
 • op zolders en boven plafond

Waterdetectie en alarmmelding


In professionele toepassingen is het van belang het water of vocht snel en vooral nauwkeurig te signaleren. Door middel van een gevoelige watersensor, in de vorm van detectielint, kunnen grote oppervlakken worden beveiligd. Dit vocht detectielint is inzetbaar voor het beveiligen van ruimtes in gebouwen tegen lekkage en wateroverlast.

Toepassingen waterdetectielint


 • lijmen op (beton)vloeren, met speciale kit
 • bevestigen langs onderzijde van waterleidingen
 • vastnieten aan plafondbalken of onder het dak

Lint voor vochtdetectie kan alleen worden toegepast op plaatsen waar het onder normale omstandigheden altijd droog is.

Hygroscopische watersensor


Slechts enkele druppels water op het sensorlint zijn al voldoende voor een alarmsignaal. Het lint is gemaakt van hygroscopisch materiaal en wordt aangesloten op een elektronische alarmunit, waarvan de gevoeligheid instelbaar is. Deze vochtmelder meet continu de elektrische stroomgeleiding in het sensorcircuit.

Op één alarmunit kan maar liefst 200 meter detectielint worden aangesloten. Daardoor is het mogelijk een groot oppervlak te bewaken tegen binnendringend water. Bij voorkeur plaatst men één alarmunit per ruimte (of zone) zodat de plek van de lekkage snel kan worden gelokaliseerd.

Wateralarm met schakelcontact


De alarmunit is voorzien van een potentiaalvrije uitgang. Dit schakelcontact dient als input voor een gebouwbeheersysteem (GBS), beveiligingscentrale of een telefoonmelder. Het is ook mogelijk om er een alarmlamp of akoestisch signaal mee in te schakelen.

In situaties waar lekkage van leidingwater een risico vormt kan de alarmunit een afsluitklep aansturen. De watertoevoer wordt dan automatisch geblokkeerd als er een alarm optreedt. Dit is een goede beveiliging van waterverbruikende productiemachines, die ’s avonds en in het weekend onbewaakt draaien.

Installatie voor wateralarm


Een professionele beveiliging tegen lekkage bestaat uit een detectiecircuit en een alarmmelder. De componenten van een eenvoudig lekkage meldsysteem:

1x vochtalarm NVP-15 (werkt 1230 Volt)
1x vocht-detectielint (rol van 10 m of 25 m)
1x tube montagekit voor detectielint
2x aansluitdoosje voor detectielint

De montagekit is alleen nodig als het sensorlint op de vloer moet worden gelijmd. Via een aansluitdoosje verbindt u het alarmcircuit met een 2-draads leiding naar de alarmunit. Deze mag zich elders in het gebouw bevinden. Een tweede doosje komt aan het uiteinde van het detectiecircuit. Deze bevat een weerstand, om de installatie te beveiligen tegen sabotage, draadbreuk en kortsluiting.
Reactie plaatsen