Legionella preventie

Betaalbare oplossingen voor legionella preventie

Voltanova heeft drie betaalbare oplossingen voor legionella preventie in bestaande en nieuwe sanitaire installaties:
 • digitale temperatuurmeter voor 1 tot 6 vaste meetpunten
 • elektronische kalk-neutralisator die de leidingen schoon houdt
 • elektronische thermostaat die kritische temperaturen bewaakt

Bronnen voor legionella risico


 • bij stilstand en/ of stagnatie van het water
 • door aanwezigheid van sediment en bio-film
 • in het temperatuurgebied van 25 tot 60 °C

 • ad 1) Een goede doorstroming van het water vermindert de kans op legionella. Meer informatie over het ontwerpen van een goed leidingsysteem en de nieuwe praktijkrichtlijnen m.b.t. legionella is beschreven in ISSO publicaties 55.1 en 55.2.

  Tip: laat warm tapwater in ringleidingen regelmatig circuleren. Dit kan o.a. met een Resol tapwater pompregeling.

  Met schone leidingen minder kans op legionella


  ad 2) Sediment (o.a. verontreiniging door kalkaanslag) is één van de factoren die de aangroei van legionella kan bevorderen. Drinkwater bevat van nature namelijk kalk, waarvan een deel achterblijft in het leidingnetwerk en de waterverbruikende apparatuur. In de loop der tijd ontstaat een steeds dikker wordende kalkaanslag. Het ruwe oppervlak hiervan vormt een goede voedingsbodem voor aangroei van bacteriën.

  Een kalk-neutralisator voorkomt kalkaanslag in boilers, leidingen en waterverbruikende apparatuur. Dankzij het milieuvriendelijk principe blijft de kwaliteit van het water intact. Het onderbreken van leidingen is niet nodig. Voltanova heeft apparaten voor verschillende capaciteiten. Zo wordt het type Aqua-3000 (tot 200 l/min) veel toegepast om de leidingen in zorgcentra en doucheruimtes van sportfaciliteiten schoon te houden.

  Bewaken van de temperatuur in het leidingnetwerk


  ad 3) Voorkomen van kritische temperaturen. Het koude leidingwater mag niet warmer worden dan 25 °C, terwijl de temperatuur in de warmwater leidingen boven de 60 °C moet blijven.

  Resol EM is een digitale temperatuurmeter voor het controleren van de temperatuur in drinkwater leidingen. Op deze stand-alone afleesunit kunt u 1 tot 6 sensoren van het type Pt1000 aflezen.

  Aansluitspanning: 230 Volt
  Stroomverbruik: ca 1 Watt
  Afm: 144 x 208 x 43 mm

  Schakelen bij ingestelde grenswaarde temperatuur


  De Resol TT1 thermostaat bewaakt automatisch de ingestelde temperatuur, tot op 0,1 °C nauwkeurig. Zodra deze waarde wordt bereikt schakelt het ingebouwde relais.

  Op het potentiaalvrije contact kan een alarm, een magneetklep of een pomp worden aangesloten. Zo is het o.a. mogelijk een installatie automatisch te spuien wanneer het daarin aanwezige water een gevaarlijke temperatuur heeft bereikt.

  Temperatuurmeting met Pt1000 sensoren


  Zowel de RM (passief uitlezen) als de TT1 (actief schakelen) werken met Pt1000 sensoren. Voltanova levert deze in diverse uitvoeringen.

  a- dompelhuls in RVS-uitvoering, voor het meten van de water temperatuur in een leiding
  b- aanlegvoeler, wanneer men (bestaande) leidingen niet wil onderbreken (in dit geval is het gewenst de leiding ter plekke goed te isoleren)
  c- standaard voeler FKP6

   
Reactie plaatsen