Tapwater pompregeling

Ringleiding voor warm tapwater

Wanneer het warme tapwater door een ringleiding circuleert heeft u overal in het gebouw direct warm water. Met een tapwater pompregeling bespaart u op de stroomkosten van de circulatiepomp.

Circulatiepomp voor warm tapwater

In een ringleiding voor warm tapwater wordt het water continu rond gepompt. Als u de kraan opent heeft u direct warm water. In oude installaties draait de circulatiepomp altijd, omdat de voorziening anders niet werkt. Dat kost relatief veel elektrische energie. Een tijdklok kan uitkomst bieden, maar dan moeten gebruikers buiten de ingestelde tijden toch weer wachten op warm water...

Intelligente pompregeling voor tapwater

Zodra u een op de ringleiding aangesloten kraan even kort opent, zal de circulatiepomp automatisch gaan draaien. Kort daarna is het warme water in de gehele ringleiding aanwezig. De hiervoor benodigde tijd is o.a. afhankelijk van leiding diameter en lengte, de capaciteit van de pomp en de locatie van het tappunt.

In de praktijk leren gebruikers snel na hoeveel tellen zij een bepaalde kraan weer moeten openen om direct warm water te krijgen. Na de ingestelde tijd schakelt de regelaar de pomp automatisch uit. Pendelen (voortdurend in- en uitschakelen) wordt voorkomen.

Bij afwezigheid, bijvoorbeeld in de vakantie, loopt de pomp 2x per etmaal kortstondig. Hierdoor blijft het leiding netwerk schoon en gaat de pomp niet vastzitten.

Voordelen tapwater regelaar
  • minder verspilling van koud water
  • besparing op het stroomverbruik
  • minder warmteverlies in de leidingen

Een tapwater pompsturing is met name interessant voor verzorgingshuizen, appartementen, sportvoorzieningen, recreatieparken en luxe woningen. De tijden en instellingen kunt u eenvoudig aanpassen aan de situatie.

De 230 Volt voeding voor de circulatiepomp (die Voltanova niet levert) sluit u rechtstreeks aan op de tapwater regelaar. De bijbehorende waterschakelaar monteert u in de leiding. Dit energiebesparende systeem is geschikt voor bestaande en nieuwe installaties.
Sander
Door

Sander

op 14 Apr 2022

Nuttige informatie! Dank.

Reactie plaatsen