Kalkaanslag drinknippel

Case: kalkproblemen agrarisch


De Deense fokkerij “Kringlegården” met 7.000 nertsen, gebruikt een kalk-neutralisator van het type Aqua 3000. De bedrijfsleider, de heer Carl Johan Christensen, vertelt: “Wij hadden ernstige kalkproblemen in de leidingen voor de drinkwatervoorziening van de dieren. Vooral de kalkaanslag op de drinknippels in de hokken bleek erg vervelend, omdat de afdichtingen dan niet goed werken. Daardoor ontstond veel hinder doordat het water vanzelf uit de nippels stroomde. We hebben ondermeer geëxperimenteerd met zuur om de leidingen schoon te spoelen. Het nadeel was dat er altijd iets achter kon blijven, wat gevaarlijk is voor de dieren”.

Forse besparingen door voorkomen van kalkaanslag


Uiteindelijk werd de kalkproblemen zo groot dat een definitieve oplossing gezocht moest worden. Men nam contact op met de heer Ernst Rasmussen van “Columbus Aqua”. Dit bedrijf, gespecialiseerd in drinkwatersystemen voor agrarische toepassingen, adviseerde een AQUA kalk-neutralisator toe te passen.
"Aanvankelijk hadden we onze twijfels of dit apparaat wel zou functioneren, omdat we al zoveel problemen hadden gehad met de kalkaanslag. Maar al snel verdwenen onze bedenkingen, want binnen een maand werden de eerste verbeteringen reeds zichtbaar. De kalkafzetting in de leidingen was in die korte tijd al heel poreus geworden en na enige tijd zelfs geheel verdwenen".

Drinknippels blijven schoon


De drinknippels zijn nu vrij van kalkaanslag, waardoor het lekken is opgehouden. Deze oplossing bespaart het fokbedrijf duizenden liters drinkwater per jaar en dus veel geld. Voorheen moest men met de hand alle kalkaanslag van de drinknippels schrapen, wat veel tijd kostte. Nu hoeft men alleen zo nu en dan even de drinknippels in te drukken, om ze weer vrij te maken van onzuiverheden.

 
Reactie plaatsen