Vloerverwarming in je huis
12 januari 2023 

Vloerverwarming in je huis

Er zijn verschillende verwarmingen die voor het huis gebruikt kunnen worden en het is vaak kiezen welke het best geschikt is. Een manier om je huis aangenamer te verwarmen is door vloerverwarming matten aan te schaffen. Deze manier van verwarmen zorgt ervoor dat warmte opstijgt via een verwarmde vloer en geeft een aangenamere warmte af. Lekker om op blote voeten of sokken te lopen in huis en er is meer ruimte doordat je geen radiatoren hoeft te plaatsen. Ook is de temperatuur makkelijk te regelen via een thermostaat. Vragen die worden gesteld zijn: Hoe werkt deze verwarming? Hoe zit het met de elektrische variant? Wat zijn de voordelen met elektrisch? Vragen die hieronder beantwoordt zullen worden.

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

De vloerverwarming wordt onder de vloer aangelegd en geeft warmtestralingen af. Hierdoor komt er gelijkmatige warmte vanuit de vloer, die vervolgens naar de rest van de ruimte trekt. Er zal bijna geen sprake zijn van temperatuurverschillen in verschillende kamers. Dankzij de warme vloer is het fijn om op blote voeten te lopen, bijvoorbeeld in de winter. De temperatuur wordt geregeld met een thermostaat en het is mogelijk zelf de temperatuur aan te passen. Er wordt geen extra ruimte in beslag genomen, omdat de verwarmingsmat onder de vloer wordt aangelegd. Het is dun in de vorm van verwarmingsfolie die 3 millimeter dik is met een warmtevermogen van 110 wat per m2. Deze folie wordt warm, naarmate de component in de matten warm is. Het is belangrijk de folie rechtstreeks onder de vloer te leggen eventueel met een extra isolatielaag. Let op er mogen geen lijm of taperesten tussen de vloerverwarming en vloer inzitten.

 Vloerverwarming via elektriciteit

Deze verwarming is makkelijk te installeren. De verwarmingsfolie kun je met elkaar koppelen en rechtstreeks op een 12V of 24V voeding aansluiten. Je kunt hiervoor ook een voedingstrafo gebruiken, waarop je maximaal 3 matten kunt aansluiten. Vervolgens kun je de folie aansluiten op een thermostaat met vloersensor. Met deze verwarmingsfolie wordt de vloer gelijkmatig verwarmd en deze folie komt onder de vloer, eventueel met vloerisolatie en daaroverheen de vloer. Met een elektrische thermostaat kun je via Wi-Fi alles instellen, zodat je een eigen voorkeur geeft aan een temperatuur op elk tijdstip van de dag. De verwarmingstijd is kort, dus je hoeft niet lang te wachten op een warme vloer. Voor een slaapkamer of badkamer kan dit heel geschikt zijn, want je wilt het snel warm krijgen. Dit zorgt er dan ook weer voor dat er zuiniger wordt omgegaan met de energie. Er zal geen verbouwing nodig zijn om een vloerverwarming elektrisch aan te leggen. Deze matten kunnen zelf worden aangelegd, waardoor er geen extra kosten hoeven te komen. 

Voordelen elektrische vloerverwarming in huis

De elektrische vloerverwarming brengt voordelen op gebied van duurzaamheid, gezondheid en opwarming. Zo kun je met een thermostaat de temperatuur makkelijk zelf instellen en met Wi-Fi zelfs op afstand. De volgende voordelen zijn:

  1. Er is een snelle opwarmtijd, waardoor de vloer snel warm is en een comfortabel klimaat geeft.
  2. Er ontstaat een aangename temperatuur dankzij een gelijkmatige verdeling van de warmte.
  3. Het systeem is makkelijk te installeren en er wordt een zelfklevende rug toegepast onder de vloer.
  4. Het geeft meer ruimte in huis, omdat er geen radiator ergens hoeft te staan.
  5. Er kan gebruik worden gemaakt van een transformator, waardoor je 3 verwarming-stroken tegelijk kunt aansluiten.
  6. Er is bij een vloerverwarming in huis weinig luchtcirculatie, waardoor stof minder snel zal verplaatsen. Dit is te danken aan de stralingswarmte die wordt afgegeven.

Als je een elektrische vloerverwarming in huis zelf wilt aanleggen, is er enige technische kennis nodig. Er kan ook gekozen worden voor het inhuren van een technische specialist, mocht je zelf geen technische kennis of tijd hebben om elektrische verwarmingsfolie aan te leggen. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen