Vloerverwarming aanleggen | Elektrische en duurzame manier van verwarmen
04 april 2022 

Vloerverwarming aanleggen | Elektrische en duurzame manier van verwarmen

Ook voor een bestaand huis is het tegenwoordig interessant om elektrische vloerverwarming te hebben en dus aan te leggen. Het is een duurzame manier van verwarmen gezien het feit dat gas niet meer nodig is en er een constante temperatuur wordt aangehouden. Mocht de keuze gemaakt worden voor deze manier van verwarmen dan is het belangrijk om te kijken naar hoe goed je huis is geïsoleerd. Constante warmte door vloerverwarming is vanzelfsprekend alleen duurzamer als de isolatie van het huis ook in orde is. Laten we de basis toelichten: wat zijn de kosten van vloerverwarming? En wat is voordeliger en/of beter, zelf aanleggen of laten aanleggen? In sommige gevallen kan het handiger en financieel voordeliger zijn om te beginnen met vloerverwarming als bijverwarming en ook daarvoor zijn er diverse opties. Als laatste zullen we ingaan op het infrezen van vloerverwarming wanneer je dit wel als hoofdverwarming gaat toepassen.

Zelf aanleggen of laten aanleggen? Kosten vloerverwarming

Verschillende opties en factoren bepalen de kosten voor vloerverwarming aanleggen. In dit overzicht worden alleen de gemiddelde kosten voor het materiaal behandeld en daarin behandelen we drie opties. Een belangrijke kostenpost is het plaatsen. Deze kosten worden niet in de berekening meegenomen aangezien elke partij of ZZP’er andere prijzen hanteert per project of m2. En daarnaast verschilt het per toepassing welke werkzaamheden er nodig zijn voor het plaatsen. Nu over naar de daadwerkelijke kosten van de vloerverwarming zelf en zoals aangegeven geven we drie opties weer: Verwarmingskabels, elektrische verwarmingsmatten en folieverwarming.

Product

Toepassing

Prijs

Elektrische verwarmingskabel

Hoofdverwarming: Voor verwerking in o.a. cement, beton, toepassingen buiten, tegel(lijm), algemeen (dek)vloeren, terras, vorstbescherming, onbedekte toepassingen, waterdicht

Afhankelijk van de soort kabel, vermogen en afname in aantal meters. Zonder thermostaat. Gemiddeld: van €5,80 per meter tot €0,97 per meter*

Elektrische verwarmingsmatten

Hoofdverwarming: Voor tegel(lijm), egaline, binnenshuis, waterdicht

Afhankelijk van vermogen, met/zonder thermostaat en afname in aantal m2. Gemiddeld: €129,- per m2 tot €19,50, per m2*

Elektrische verwarmingsfolie

Bijverwarming: kant-en-klaar, houten vloer, parket, laminaat, kunststofvloer

Afhankelijk van afname in aantal m2 en wel/geen Wi-Fi-module. Met thermostaat. Gemiddeld: van €299,- tot €33,- per m2*

*Prijzen kunnen wisselen door vraag in de markt en daling/stijging van grondstofkosten.

Wat betreft de vraag zelf aanleggen of laten aanleggen; dit is sterk afhankelijk van hoe je jezelf, of vrienden/kennissen, inschat als doe-het-zelver. Het systeem zelf aanleggen is niet gemakkelijk, maar is wel mogelijk bij verdieping in het aanleg proces en wanneer je daarvoor tijd vrij kunt maken. Overigens speelt daarin ook mee welke manier (zie bovenstaande tabel) van vloerverwarming je gaat gebruiken en of je had bedacht deze vloer überhaupt al wel/niet zelf te gaan leggen. Bij gebruik van de elektrische verwarmingskabel wordt in sommige gevallen bijvoorbeeld gebruik gemaakt van infrezen.

Vloerverwarming infrezen – Hoe werkt dat?

Laten we vooropstellen dat de vloer nog gelegd moet worden of dat deze (vrij) gemakkelijk verwijderd en weer geplaatst kan worden. Als je net een nieuwe tegelvloer hebt liggen dan is vloerverwarming aanleggen in sommige gevallen alleen nog mogelijk via de kruipruimte. Het systeem kan uiteindelijk op drie manieren worden geplaatst:

  1. Slangen/kabels op een bestaande vloer leggen met gebruik van isolatie, omhult of andere bescherming.
  2. Leidingen/vloerverwarming middels noppenplaten aanleggen op de oude vloer of onder vloer.
  3. Infrezen van de vloerverwarming in een (betonnen) vloer.

De laatste optie gaan we uitgebreider behandelen omdat dit de meest gekozen manier is en daarnaast enkele voordelen heeft. Infrezen is kort gezegd het slijpen van sleuven/banen in de vloer, waardoor er ruimte vrijkomt voor de plaatsing van de verwarmingskabels. Enkele voordelen van infrezen:

  1. Meerdere vloeren zijn geschikt voor infrezen: tegelvloer, houtenvloer en een betonvloer.
  2. Er hoeft niet gebroken en gesloopt te worden, in ieder geval met minimale inzet.
  3. Er zijn speciale freesmachines die direct het afval en stof wegzuigen.

Kortom kan er met minimale inzet en zonder plaatsing van allerlei extra materiaal vloerverwarming op een gemakkelijke manier vloerverwarming worden geplaatst middels infrezen. Enige voorwaarde is dat de vloer waarin gefreesd wordt minimaal 3cm dik is. Na het plaatsen van de kabels kunnen alle sleuven worden gedicht met betonmortel.

Het verschil tussen vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming

Het verschil tussen elektrische vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming is duidelijk en vaak afhankelijk van de mogelijkheid tot het volledig overgaan naar elektrische verwarming en daarmee afstappen van verwarming via de Cv-ketel en gas. Wanneer overgaan tot volledig elektrisch verwarmen geen optie, een te dure optie of wanneer er bijvoorbeeld een aanbouw plaatsvindt is het mogelijk om elektrische vloerverwarming als bijverwarming te nemen. Overigens kan het ook altijd als bijverwarming geïnstalleerd worden als aanvulling op het huidige systeem of natuurlijk wanneer je simpelweg graag zonder schoenen over een warme vloer heen wilt lopen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen