Goedkoop energie besparen met slechts 10 producten | Wat doe jij om energie te besparen?
07 april 2022 

Goedkoop energie besparen met slechts 10 producten | Wat doe jij om energie te besparen?

Minder kosten en minder CO₂, wie wil dat niet? Met een kleine investering kun je lagere energiekosten hebben en als huishouden minder emissie uitstoten. Een voordeel voor jouw portemonnee en het milieu. Besparen hoeft niet duur te zijn en er zijn meer dan voldoende makkelijke en effectieve manieren om energie te besparen in huis. Met deze energiebesparende maatregelen, door gebruik van simpele producten, kun jij goedkoop energie besparen.

Welke energiebesparende maatregelen zijn er?

Iedereen kan stappen ondernemen en de meest voorkomende tips om energie te besparen kun je waarschijnlijk wel dromen. Echter, dit zijn vaak arbeidsintensieve of dure maatregelen die je niet zomaar even toepast. En eerlijk is eerlijk, de kans is groot dat je er vaak over nadenkt en informatie en prijzen op zoekt. Maar hoe veel van deze tips heb je daadwerkelijk toegepast in, op of rondom huis? Gelukkig zijn er energiebesparende producten die al deze tips voor jou een stuk gemakkelijker maken en op een goedkopere en simpele manier energiebesparing opleveren. Wij hebben daarom geen top 10 tips opgesteld, maar een top 10 producten die direct en op een laagdrempelige manier resultaat leveren.

Energie besparen in huis | Top 10 energiebesparende producten

Met energiebesparende producten kun je ook in huis flink besparen. Met in eerste instantie een kleine investering levert het vervolgens geld op. Geld besparen is namelijk een van de makkelijkste manieren om indirect geld te verdienen. En die kleine investering kun je verrassend snel terugverdienen. En daarbij gaat het om de volgende producten:

  1. Pompschakelaar optimizer
  2. Tijdschakelaar
  3. Klokthermostaat plug-in
  4. Schemerschakelaar
  5. Circulatiepomp schakelaar
  6. Mengventiel
  7. Tapwaterregelaar
  8. Buis aanleg thermostaat
  9. Temperatuurschakelaar
  10. Plug-in thermostaat

Hieronder wordt in het kort per product de toepassing en het voordeel uitgelegd.

Pompschakelaar optimizer

Dit product is een pompschakelaar voor vloerverwarming. Een circulatiepomp van de vloerverwarming draait normaliter 24 uur per dag. De praktijk is dat de pomp alleen aan hoeft als er warm water wordt rond gepompt. Deze schakelaar schakelt de circulatiepomp uit als de temperatuur in de leiding lager is dan de ingestelde waarde. Dat zorgt voor stroom besparing.

Tijdschakelaar

Tijdschakelaars zijn er in alle vormen, maten en voor verschillende situaties. Goed om te weten is dat er meestal alleen aan een enkele lamp, apparaat of ruimte wordt gedacht. Maar daar behaal je weinig winst mee, denk eens groter. Binnen en buiten, niet 1 apparaat, maar alles in huis. Bijvoorbeeld het hele verwarmingssysteem, alle verlichting binnen en buiten en alle apparaten die overdag stand-by aan staan, maar die ’s nachts niet worden gebruikt.

Klokthermostaat plug-in

Dit is een programmeerbare thermostaat voor losse, elektrische verwarmingsradiatoren, -kachels, -panelen, etc. zonder thermostaat. Dat is handig, want handmatig aanzetten is niet meer nodig. Daarnaast gaat de verwarming alleen aan wanneer jij dat wilt en bij bepaalde temperaturen in deze ruimte die jij vooraf bepaald en programmeert.

Schemerschakelaar

Gemak en energiebesparend. Niet meer elke avond naar buiten kijken of het donker wordt en de schakelaar omzetten, of juist dit vooraf al doen terwijl het nog licht is. De schemerschakelaar heeft een lichtsensor die schemering herkent en verlichting, of andere elektrische apparatuur, automatisch aanschakelt voor een bepaalde tijd bij een door jou ingestelde mate van schemering.

Circulatiepomp schakelaar

Warm water energie besparen in het gehele huishouden doe je met deze schakelaar die zowel de ingaande als uitgaande watertemperatuur meet. Deze automatische pompschakelaar wordt naast de boiler geïnstalleerd en registreert het totale warm water bereiding van de boiler en de temperatuur van de retourleiding. Zo wordt bepaald of extra warm water aanmaken wel/niet nodig is en of de boiler hiervoor wel/niet moet aanspringen.

Mengventiel

Een mengventiel, mengautomaat of thermostatische regeling wordt gebruikt om (te) heet tapwater te reguleren. Denk daarbij aan een (zonne)boiler, geiser, toevoer van de douche, combi-ketel, etc. Ook hierbij ligt het voordeel niet alleen bij energie besparen. Ten eerste zorgt het ervoor dat tapwater niet te heet wordt geproduceerd en/of afgeleverd, want dat zorgt voor onnodig warmteverlies in de leidingen en daardoor energie. Ten tweede voorkomt het verbrandingsgevaar bij gebruik. Extra pluspunt dus als je kinderen hebt.

Tapwaterregelaar

Zorgt ervoor dat de circulatiepomp alleen draait wanneer dat nodig is. Zorgt voor minder verspilling van koud water dat eerst moet wegstromen. Even een draai aan de warmwater knop, deze vervolgens direct dicht draaien en een momentje wachten, daarna zorgt deze regelaar ervoor dat er warm water in de leiding is dat direct bruikbaar is. Verminderd daarnaast aanzienlijk het stroomverbruik van de circulatiepomp.

Buis-aanleg-thermostaat

Bij dit product komt wat meer techniek kijken. Kort omschreven bewaakt dit product de verwarming. Het kan daarnaast dus ook een melding geven als de verwarming uitvalt mocht dat nodig zijn. Dit product meet de temperatuur van een verwarmingsbuis en middels een draaiknop kun je bepalen bij welke temperatuur er een melding of actie plaatsvindt. De actie kan dus zowel het aanzetten of stoppen van de verwarming zijn, of slechts een melding.

Temperatuurschakelaar

Een temperatuurschakelaar is er in alle vormen en maten (ook waterdicht!) en hoeft zeker niet duur te zijn. Ook is deze inzetbaar voor meerdere situaties wat betreft het in- en uitschakelen van de verwarming. Denk hierbij aan afzonderlijke elektrische verwarming/radiatoren zonder thermostaat, aquariums, vijvers of voor de warm water toevoer van de cv-pompschakelaar. Jij bepaalt de AAN en UIT temperatuur en bespaart daarmee een hoop energie.

Plug-in thermostaat

Dit is een vergelijkbaar product als de klokthermostaat plug-in, alleen dan in een meer simpele uitvoering en wat goedkoper. Stop de stekker van bijvoorbeeld de elektrische radiator die je in een bepaalde ruimte hebt staan in de thermostaat en stel een temperatuur in. De ruimte wordt hierdoor niet constant verwarmd, maar alleen wanneer de temperatuur wordt bereikt die jij hebt ingesteld.

Gebruikstips energie besparen

Ook met minder grote investeringen en kleinere stappen kun je energie besparen, kort samengevat de tips waar jij gemakkelijk op kunt besparen met bovenstaande producten:

  1. Energie besparen op (huishoudelijke) apparaten
  2. Slim verwarmen door met extra thermostaten en programmering te werken.
  3. Sluipstroom beperken
  4. Onnodig warm water opwarmen voorkomen

Jij kunt vanaf nu energie besparen in huis met alle energiebesparende maatregelen die je al kent en met de juiste producten die je vanaf nu ook kent. Succes!

Over de schrijver
Reactie plaatsen