Verwarmingslinten | Wat zijn ze en waar worden ze voor gebruikt?

Een verwarmingslint, ook wel bekend als een warmtekabel of verwarmingskabel, is een flexibele en isolerende kabel die wordt gebruikt om leidingen, buizen en andere objecten te verwarmen en te beschermen tegen bevriezing en condensatie. Het is een essentieel onderdeel van veel huishoudelijke en industriële verwarmings- en isolatiesystemen en wordt gebruikt in verschillende toepassingen, zoals de verwarming van waterleidingen, dakgoten, tanks, pijpleidingen en afvoerleidingen.


Hoe werken verwarmingslinten?

Een verwarmingslint werkt door elektrische stroom door de kabel te laten lopen, waardoor er warmte wordt geproduceerd. De kabel wordt automatisch ingeschakeld bij lage temperaturen, meestal al bij +3 graden en schakelt weer uit bij +5 graden Celsius. De warmte wordt vervolgens afgegeven aan het object dat wordt verwarmd, waardoor de temperatuur wordt verhoogd en ervoor zorgt dat de temperatuur van de leidingen boven het vriespunt blijft. Zo wordt het object beschermd tegen bevriezing en condensatie. Een thermolint wordt over het algemeen 15 graden warmer dan de omgevingstemperatuur, maar het lint wordt niet zo heet dat het een gevaar vormt voor de leidingen of de omgeving. Deze kabel is vooral handig om te gebruiken in onverwarmde ruimtes zoals kelders, garages en buitenomgevingen.

Verwarmingskabels kunnen gemakkelijk worden aangesloten op een stopcontact. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kabel correct is geïnstalleerd voordat je deze op het stopcontact aansluit. Het wordt aanbevolen om een elektricien te raadplegen als je niet zeker weet hoe je de kabel moet aansluiten.


Plaatsing van verwarmingslinten

Thermolint kan op verschillende soorten leidingen worden geplaatst, waaronder PVC, koper en RVS. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen om er zeker van te zijn dat de kabel geschikt is voor de leidingen waarop deze wordt geplaatst. Over het algemeen kunnen de meeste soorten leidingen worden verwarmd met behulp van warmtekabels, maar het is belangrijk om te controleren of de leidingen bestand zijn tegen de warmte. Bij pvc of andere kunststof leidingen is het belangrijk om eerst aluminium tape aan te brengen voor optimale geleiding van de warmte.

verwarmingskabelAls de kabel aan de buitenkant van de leiding wordt geplaatst, moet deze worden geïsoleerd om te voorkomen dat de warmte ontsnapt en de leidingen niet voldoende worden verwarmd. Als je de kabel aan de binnenkant van de leiding wilt plaatsen, moet je ervoor zorgen dat de leiding schoon is voordat je de kabel installeert.


Soorten verwarmingslinten

Er zijn verschillende soorten verwarmingskabels beschikbaar, afhankelijk van de toepassing en de omgevingsomstandigheden. Hieronder worden enkele veelvoorkomende typen warmtekabels besproken:

 • Zelfregelende verwarmingslinten: Dit type lint is ontworpen om automatisch de warmte-output aan te passen aan de omgevingstemperatuur. Ze worden vaak gebruikt in gebieden waar de temperatuur kan variëren, zoals buiten, en zijn zeer efficiënt in het verminderen van energiekosten.
 • Constante wattage verwarmingslinten: Dit type lint heeft een vaste wattage per lengte van de kabel en is geschikt voor gebieden waar een constante warmte-uitvoer vereist is, zoals in waterleidingen. Vaak zijn dit dezelfde kabels als bovenstaand, maar dan aangestuurd door een thermostaat.

Ook kun je kiezen tussen verschillende soorten vermogens, bijvoorbeeld 10W en 25W. Het vermogen dat je nodig hebt hangt af van de lengte en diameter van de leiding. Over het algemeen is de 25W-kabel beter geschikt voor lange leidingen of leidingen met een grotere diameter, terwijl de 10W-kabel geschikt is voor kortere leidingen en kleinere diameters. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant zorgvuldig te lezen voordat je een keuze maakt. Dit zorgt ervoor dat je de juiste kabel kiest voor jouw specifieke toepassing.


 De toepassingen van warmtekabels

Deze producten worden op grote schaal gebruikt in verschillende toepassingen, van residentiële tot industriële. Hieronder worden enkele veelvoorkomende toepassingen van deze kabels besproken:

 • Waterleidingen: Warmtekabels worden vaak gebruikt om waterleidingen te beschermen tegen bevriezing in koude klimaten. De kabel wordt in of langs de leiding gelegd en verwarmt het water terwijl het door de leiding stroomt.
 • Dakgoten: Verwarmingskabels worden gebruikt om ijsdammen te voorkomen in dakgoten en afvoerpijpen. De kabel wordt langs de dakrand en de afvoerpijpen gelegd en houdt het water vrij stromend, wat de kans op ijsdammen vermindert.
 • Industriële toepassingen: Ze worden gebruikt in de industrie voor het verwarmen van tanks, pijpleiding en andere apparatuur. Het kan ook worden gebruikt voor procesverwarming in de chemische, voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie.
 • Afvoerleidingen: Ook kunnen ze worden gebruikt om afvoerleidingen te beschermen tegen bevriezing en blokkades door smeltend sneeuw en ijs.

Voordelen van verwarmingslinten

Dit product biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Beveiliging tegen bevriezing: Het gebruik van thermolinten voorkomt bevriezing van leidingen en apparatuur, wat leidt tot een lagere kans op lekkages, scheuren en schade.
 • Energie-efficiëntie: Ze zijn energie-efficiënter dan het constant verwarmen van de hele ruimte en helpen zo de energiekosten te verlagen.
 • Veelzijdigheid: Thermolinten kunnen worden gebruikt in verschillende toepassingen en zijn flexibel in gebruik.
 • Gemakkelijk te installeren: Ze zijn eenvoudig te installeren en kunnen gemakkelijk worden aangepast aan de lengte en vorm van het te verwarmen object.

Overwegingen bij het gebruik van verwarmingslinten

Hoewel deze linten een effectieve oplossing zijn om objecten te beschermen tegen bevriezing en condensatie, zijn er enkele overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden bij het gebruik:

 • Veiligheid: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je ze veilig  installeert en dat er geen brandbare materialen in de buurt zijn.
 • Kosten: Hoewel verwarmingskabels schade kunnen beperken, zijn de initiële kosten van de aankoop en installatie een belangrijke overweging.
 • Onderhoud: Deze kabels vereisen weinig onderhoud en inspectie om ervoor te zorgen dat ze goed blijven werken, mits deze op de juiste manier zijn geïnstalleerd.
 • Gebruik in combinatie met een thermostaat: Of je een thermostaat nodig hebt, hangt af van hoe je de kabel wilt gebruiken. Als je de kabel continu wilt laten werken, kun je ervoor kiezen om deze met thermostaat te installeren. Dit zorgt ervoor dat de kabel altijd aan staat op de door jezelf ingestelde temperaturen en voorkomt dat de leidingen bevriezen. Als je de kabel alleen wilt laten werken als het nodig is, dan is het verstandig om zonder een thermostaat te installerenVerwarmingslinten zijn een belangrijk onderdeel van veel huishoudelijke en industriële verwarmings- en isolatiesystemen. Ze bieden bescherming tegen bevriezing en condensatie en zijn energie-efficiënt. Bij het gebruik van deze linten is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid, kosten en onderhoud. Met de juiste installatie en onderhoud kan een thermolint jarenlang betrouwbaar en efficiënt werken.