Page content

Ventileren met warme lucht onder zonnepanelen

Ventileren met warme lucht onder zonnepanelen

Zonnepanelen mogen niet te warm worden, omdat daardoor hun rendement afneemt. Koelen is heel goed mogelijk met behulp van een natuurlijke luchtcirculatie langs de onderzijde.

Het gebouwtje van Lichtpraktijk Leelie (zie foto) is volgens deze methode voorzien van in-dak zonnepanelen op panlatten. De buitenlucht stroomt door de ruimte onder de zonnepanelen via inlaatroosters. Door natuurlijke convectie gaat de opgewarmde lucht naar boven, waar deze wordt verzameld in een ventilatiebox (het torentje) op het dak.

Voorverwarmde ventilatielucht

Als de luchtstroom onder de zonnepanelen warmer is dan de onderliggende praktijkruimte gaat de ventilator automatisch aan. Ventileren met voorverwarmde ventilatielucht maakt de lucht in de praktijkruimte warmer, droger en gezonder. Bovendien leidt het tot besparing op de verwarmingskosten. Deze ventilatie-installatie werkt automatisch en gebruikt alleen stroom voor de ventilator-motor.

Het principe van ventilatorregeling op basis van een temperatuurverschil kan ook worden toegepast om bijv. een woonkamer (deels) te verwarmen met warme lucht uit de naastgelegen serre. Vooral bij een grote serre op het zuiden kan dat overdag tot een aanzienlijke energiebesparing leiden.

Delta-T regeling stuurt ventilator

De ventilator staat alleen aan als het energie oplevert, dus wanneer de inkomende lucht voldoende warm is. Hiervoor wordt een temperatuur-verschil-regeling gebruikt, ook wel Delta-T regeling genoemd. Deze regeling, type DeltaSol AX, is gemonteerd nabij de ventilator, die zijn netspanning via de regeling krijgt.

In de praktijkruimte bevindt zich een Pt1000 temperatuursensor, die de binnentemperatuur bewaakt. De andere sensor meet de temperatuur van de voorverwarmde lucht, tussen de zonnepanelen en het dak. Het schakelpunt is in te stellen op elke verschil-temperatuur in de range 2 tot 16 ºC.

Ervaringen van Lichtpraktijk Leelie

“Ik ben superblij met mijn DeltaSol AX. Vanmiddag scheen de zon even en dan reageert de Deltasol onmiddellijk. Zodra de temperatuur onder de zonnepanelen minimaal 7 graden hoger is dan de binnentemperatuur gaat de ventilatiebox draaien. Voordat ik de DeltaSol had aangeschaft gebruikte ik een thermostaat in de daktoren, maar de DeltaSol reageert veel trefzekerder. Ik weet nu dat mijn ventilatiebox alleen draait als het nut heeft en ook draait zodra het nut heeft. Ik heb een afstandsbediening op de ventilatiebox zitten zodat ik hem uit kan zetten als er een klant binnen is (de ventilatiebox maakt lawaai, de DeltaSol niet), maar zodra ik die weer aanzet is de DeltaSol ook meteen weer actief. Sinds de installatie van de DeltaSol (door Brouwer uit Tuk) in de toren heb ik er niets meer aan hoeven doen. Als ik mijn binnenruimte kan verwarmen met de lucht onder de zonnepanelen gebeurt dat helemaal automatisch en dat is voor mij iedere keer weer een cadeau.”

 

Comment Section

0 reacties op “Ventileren met warme lucht onder zonnepanelen

Plaats een reactie


*


Kijk gerust eens rond in onze categorieën: