Hoe kun je een stroomstoring snel signaleren?
16 maart 2022 

Hoe kun je een stroomstoring snel signaleren?

Huishoudens zaten vorig jaar (2015) gemiddeld 32,9 minuten zonder stroom, als gevolg van een storing. Hiervan komen 12,2 minuten voor rekening van de grote stroomstoring van 27 maart 2015 in Noord-Holland en Flevoland. De jaarlijkse uitvalduur was daardoor 29% hoger dan het vijfjaarlijks gemiddelde, aldus de jaarlijkse stroomstoringscijfers van brancheorganisatie  Netbeheer Nederland.

Oorzaken van stroomstoring

Het Nederlandse energienet is één van de meest betrouwbare netten van Europa. De belangrijkste oorzaak van stroomstoringen is nog ontstaat door graafwerkzaamheden. Op het laagspanningsnet ontstonden 4.331 (26%) van de in totaal 16.932 (!) stroomstoringen hierdoor. Een sluimerende storing en veroudering/ slijtage zijn andere belangrijke oorzaken. Uit de in opdracht van de netbeheerders door KIWA en Movares Energy geanalyseerde cijfers blijkt, dat een elektriciteitsstoring gemiddeld ruim 75 minuten duurt.

Stroomstoring of stroomonderbreking in eigen gebouw

Wanneer de aardlekschakelaar van een bepaalde groep uitvalt kan dat lang onopgemerkt blijven. In dit geval is er dus geen algemene elektriciteitsstoring maar een technisch probleem in de installatie. Door een tijdig stroomuitval alarm kan men bijv. een vriezer, een kritische pomp of ander apparaat tijdelijk via een verlengsnoer op een nog werkende groep aansluiten. Daarna kan een installateur het stroomprobleem oplossen terwijl u gevolgschade voorkomt.

Stroomstoring op tijd signaleren

De vraag is wat u hieraan kunt doen… Het aanleggen van een back-up systeem of een eigen stroomvoorziening is erg kostbaar. Maar in sommige gevallen kan de gevolgschade aanzienlijk worden beperkt als de storing snel wordt opgemerkt. Bij daglicht is dat niet altijd het geval…. Hierbij kunnen we denken aan koelinstallaties voor medicijnen, computersystemen en servers, koi-vijvers, beveiligingsinstallaties, toegangscontrole etc.

Voor het snel signaleren van een stroomstoring is er een relatief goedkope akoestische melder, die u in het stopcontact plaatst. Zodra de netspanning op de betreffende groep (of de gehele installatie) wegvalt produceert deze een doordringende snerptoon. Het Stroomuitval Alarm is met name bedoeld voor situaties overdag, waarbij mensen aanwezig zijn die snel maatregelen kunnen treffen.

Over de schrijver
Fons Heruer
Door

Fons Heruer

op 28 Jul 2019

Bestaat er ook een apparaat die de stroomstoring rechtstreeks naar m’n smartphone meldt? Dan kan ik, vanaf m’n vakantieadres, de persoon die op het huis past instrueren om de aardlekschakelaar weer in te schakelen.

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 17 Jun 2021

Altijd goed om in je meterkast te kijken of een groep is uitgevallen. Dit was bij mij meestal het geval. Wanneer dit vaker gebeurt is het natuurlijk verstandig om er een elektricien bij te halen. Wellicht heb je te veel apparaten aangesloten.

Reactie plaatsen