Binnendringend water is funest voor de betrouwbaarheid van datacenters. Al in de ontwerpfase is het streven dit risico tot het minimum te beperken. Komt er onverhoopt toch water in de ruimte met de servers dan is het zaak dit in een zo vroeg mogelijk stadium te detecteren, zodat er snel alarm wordt geslagen.
In een gesloten ruimte vormen de in- en uitgangen het grootste risico voor wateroverlast. Lekkage kan bijvoorbeeld ontstaan door defecte koelapparatuur of schade aan het dak, waarbij water in kanalen en schachten kan komen. In dit project te Groningen vormden de toe- en afvoeren (kanalen en roosters) van de luchtkoeling een potentieel risico.
Waterdetectie met sensors op de vloer is in deze situatie niet praktisch. Je kunt vloer nu eenmaal niet vol leggen met sensoren. Bovendien gaat er met lekkage signalering op de vloer kostbare tijd verloren als het water via de luchtkokers (of de overgangen in het plafond) binnenkomt. Het doeltreffendst is detectie op de plekken met de grootste kans op binnenkomend water. Puntdetectoren zijn echter niet geschikt voor montage tegen het plafond, omdat je van tevoren niet weet waar zo’n lekkage zal ontstaan…
In dit datacenter biedt dectectielint een doeltreffende methode voor het signaleren van wateroverlast vanuit het plafond. Het 22 mm brede lint bestaat uit hygroscopisch materiaal met daarin twee geleiders, die over de gehele lengte water kunnen detecteren. Dit soepele waterdetectie-lint wordt aangebracht rondom alle metalen luchtkokers, op het beton van het plafond. Een aparte detectiezone, met hetzelfde lint, bevindt zich op de vloer bij de luchtinlaten.
Het hele circuit van een waterdetectie zone is voorzien van beveiliging tegen draadbreuk en sabotage. Via een 2-aderige signaalkabel worden de vier detectiezones verbonden met overeenkomende alarmunits, in een schakelkast op een centrale plek. Elke waterdetectie-unit heeft een potentiaalvrije alarm-uitgang, die op een GBS (Gebouw Beheer Systeem) of beveiliging installatie kan worden aangesloten.