Elektrische verwarming in de badkamer biedt uitkomst in de volgende situaties:
- Extra verwarmen als het erg koud is.
- Verwarmen in zomer, als cv uit staat.
- Bij verbouwing en renovatie.
In een woning is de badkamer een kleine ruimte, waar relatief veel verwarming nodig is. Tegelijkertijd is een uur verwarming per etmaal vaak al voldoende. In zo’n situatie kan elektrische verwarming uitkomst bieden: Voor extra comfort, in combinatie met CV (radiator) of als hoofdverwarming, bijvoorbeeld bij een verbouwing. Het kan zijn dat de cv-ketel onvoldoende capaciteit heeft, of dat het aanleggen van leidingen lastig uitvoerbaar is. Daarna komt de vraag “Welk type verwarming moet ik selecteren?”
Elektrische badkamerverwarming kunt u gewoon toepassen in combinatie met een cv-installatie, al dan niet met (design) radiator:
1-Vloerverwarming is het meest comfortabel, maar dat kan alleen als u een nieuwe tegelvloer legt. Hiervoor zijn dunne verwarmingsmatten, die in de tegellijm worden aangebracht.
2-Een andere oplossing is de elektrische badkamerkachel, die tegen de muur wordt gemonteerd. Een alternatief is de elektrische wandconvector, die wat meer ruimte vraagt. Bijvoorbeeld een wandconvector IP24, klasse II, spatwaterdicht, dubbel geïsoleerd, die mag worden gebruikt in badkamers, mits gemonteerd op tenminste 60 cm afstand van waterstralen (kranen en douches). Voor elektrische (bij)verwarming is geen rookgasafvoer nodig.
3-Om te voorkomen dat de spiegel beslaat door condens kunt u spiegelverwarming aanbrengen. Door deze aan te sluiten op de schakelaar van de verlichting (die meestal boven de spiegel zit) wordt installatie eenvoudig en kan de gebruiker niet vergeten de spiegelverwarming uit te schakelen.
Een van de voordelen van elektrische bijverwarming is dat u buiten het stookseizoen tegen beperkte energiekosten toch een comfortabele badkamer heeft. Het kost meer energie als de Cv-installatie alleen voor de badkamer aan moet…