Tips en informatie voor het aanschaffen van de juiste verwarming thermostaat

Dit artikel gaat je helpen om de juiste thermostaat voor je verwarming te kopen. We zullen de diverse functies bespreken tussen analoge, digitale, slimme en met Wi-Fi uitgeruste thermostaten. Heb je een andere thermostaat voor je vloerverwarming nodig? En welke keuze is in jouw situatie de beste keuze? Kortom, waar ga je op letten als je een nieuwe kamerthermostaat gaat kopen. Na dit artikel kun jij de beste keuze maken!

Welke functies heeft een thermostaat | Analoge, digitale, slimme en met Wi-Fi uitgeruste thermostaten

Hieronder worden de verschillende functies en eigenschappen van diverse soorten thermostaten aangegeven. Hiermee kun je voor jezelf bekijken wat je van een thermostaat verwacht en welk model geschikt is voor jouw situatie. Welke modellen thermostaat zijn er:

  1. Analoge thermostaat
  2. Digitale thermostaat
  3. Slimme thermostaat / Modulerende thermostaat
  4. Thermostaten met Wi-Fi optie

Analoge thermostaat

De basisfunctie is de temperatuur regelen in huis of een bepaalde ruimte en dat is precies, maar ook het enige, dat een analoge thermostaat doet. Er zit geen planning- of programmeringsfunctie op en kan alleen handmatig aangeschakeld worden. Zeer basic, maar daardoor ook heel goedkoop.

Digitale thermostaat

Met een digitale thermostaat ga je al een flinke stap vooruit. Tegenwoordig heeft bijna iedereen deze als kamerthermostaat. Deze zijn betaalbaar en hebben daarnaast over het algemeen al enkele voordelen en functies die handig zijn voor een druk huishouden. Denk daarbij aan een display met handige overzichten, de ene uitgebreider dan de andere. En de mogelijkheid om een weekprogrammering in te stellen, meestal zelfs per dag.

Slimme thermostaat/ Modulerende thermostaat

Wat tegenwoordig steeds meer automatisch wordt geïnstalleerd in een huis en wordt meegeleverd bij een nieuwe Cv-ketel is de slimme thermostaat. Deze zijn een slagje duurder, maar je krijgt er wel een hoop voordelen voor terug. De belangrijkste en algemeen omschrijvende voordelen zijn:

  1. Controle over het energieverbruik
  2. Inzicht in verbruik en uitgaven
  3. Stimuleert duurzaam verbruik en kostenbesparing.
  4. Automatische dag- en nachtritme door gebruik van een zelflerend systeem.
  5. Modulerende functie in samenwerking met de C-ketel.

Bovenstaande voordelen kunnen we wat uitgebreider toelichten. Misschien wel de belangrijkste functie van deze thermostaat is dat de verwarming van je huis een nieuwe dimensie krijgt doordat alles automatisch kan verlopen door een zelflerend systeem. Je hebt dan geen omkijken naar het verwarmen van je huis en dat gaat je nog geld besparen ook. Check vooraf of deze thermostaat is te koppelen met je Cv-ketel. Ondertussen is dat met alle nieuwere Cv-ketels geen probleem. Daarnaast kun je standaard op het display gegevens inzien en op basis daarvan eventueel veranderingen doorvoeren. Ook op de andere kant van de wereld als je gebruik maakt van een app.

De modulerende functie van deze thermostaat zorgt voor een optimale verwarming van het huis door middel van optimalisatie in het verwarmingsproces via de Cv-ketel en het verwarmingssysteem. Nadat het systeem het ritme van verwarmen heeft bepaald, kan deze vervolgens zelf berekenen op wat voor vermogen en tijdsbestek dit het meest duurzaam en kostenbesparend kan plaatsvinden. Een duurzame investering die snel is terugverdiend!

Thermostaten met Wi-Fi

Thermostaten met Wi-Fi zijn steeds vaker de standaard en kunnen op diverse modellen van toepassing zijn: zowel de digitale als slimme thermostaat. Het zorgt voor meer gemak in het gebruik en enkele voordelen zijn:

  1. Op afstand de temperatuur instellen
  2. Een app met inzicht in verbruik
  3. Soms een extra optie: instellen dat de verwarming in werking treedt wanneer je op een bepaalde afstand van huis bent of binnen komt en bijvoorbeeld de verlichting aanmaakt (wanneer deze gekoppeld is).

Heb je voor vloerverwarming een aparte thermostaat nodig?

Dat ligt aan de manier waarop je de temperatuur wilt meten en regelen. Als je via de temperatuur in de ruimte wilt bepalen hoe het systeem reageert dan kan dit met de ‘’standaard’’ kamerthermostaat. Er kan met deze verwarming thermostaat iets van vertraging inzitten gezien het systeem onder de vloer ligt en de ruimte hier niet direct mee in contact staat. Je kunt ook kiezen voor een speciale  vloerverwarming thermostaat die zowel met sensoren in de ruimte als in/onder de vloer werkt. Op basis daarvan kun je bepalen bij welke temperatuur het systeem stopt, start of op dezelfde temperatuur doorgaat als deze een bepaalde temperatuur in/onder de vloer heeft bereikt. Op de eventuele vertraging na bij de eerste thermostaat vloerverwarming optie zijn er verder geen zwaarwegende voor- of nadelen te benoemen.

Kies de juiste kamerthermostaat voor jouw situatie

Met de informatie die je hebt gekregen kun je als het goed is de juiste thermostaat uitkiezen die aansluit op jouw wensen en behoeften. Ons advies is om voor een slimme thermostaat te gaan. De kosten vallen mee en dit bedrag kun je gemakkelijk terugverdienen door duurzamer gebruik van het verwarmingssystem. Als afsluiter enkele punten van aandacht voor het plaatsen van een thermostaat:

  1. Plaats deze niet op een koude buitenmuur
  2. Zorg dat de thermostaat op een plek hangt waar geen (volle) zon op staat.
  3. Voorkom tocht bij/in het gat waar de thermostaatdraad uit komt.
  4. Plaatsing in de meest gebruikte ruimte (meestal de woonkamer).
  5. Kies een binnenmuur met zo min mogelijk storende factoren. Storend kan zijn een deur, leiding, radiator, raam, etc.

Succes!