Hellingbaanverwarming bij bestaande bouw, hoe werkt dat?

Bij nieuwbouw worden tegenwoordig veel onoverdekte hellingbanen verwarmd middels hellingbaanverwarming. Voor de bewoners of gebruikers betekent dit dat ze in de winter altijd zorgeloos de parkeergarage in- en uit kunnen rijden aangezien gladheid door vorst- en sneeuw voorkomen wordt. Maar hoe zit dat met de bestaande bouw? Is het mogelijk om hellingbaanverwarming aan te leggen en hoe ingrijpend is dat proces?

Wanneer er bij een bestaande hellingbaan achteraf hellingbaanverwarming aangelegd moet worden dan is het raadzaam om dit te laten doen door een deskundige partij, er komt namelijk een en ander bij kijken. Allereerst moet er gekozen worden welke manier van aanbrengen het beste past bij de situatie. Dit is afhankelijk van het soort wegdek en het budget. Betonnen hellingbanen komen het meeste voor maar er zijn ook hellingbanen met klinkerbestrating bijvoorbeeld. We sommen de verschillende opties hieronder voor je op:

Betonnen hellingbaan

  • De betonnen hellingbaan inzagen, de kabels in de sleuven plaatsen en de sleuven afsmeren met een mortel. Dit is de goedkoopste optie maar het resultaat ziet er niet zo mooi uit door de grijze strepen van de mortel.
  • De betonnen hellingbaan inzagen, de kabels in de sleuven plaatsen en de sleuven afsmeren met een kunststof mortel en vervolgens een slijtlaag aanbrengen over de volledige hellingbaan. Door de slijtlaag ziet de hellingbaan er weer als nieuw uit.
  • De kabels aanbrengen bovenop het beton en hierover een troffelvloer aanbrengen.
  • De kabels aanbrengen bovenop het beton en hierover een asfaltlaag aanbrengen.

Hellingbaan met klinkers

  • De klinkers verwijderen, de verwarmingsmatten op een bed van gestabiliseerd zand plaatsen en dan de klinkers weer terugplaatsen.

Daarnaast kan het zijn dat er al een slijtlaag op de hellingbaan aangebracht is. Wanneer deze slijtlaag oud is en in slechte staat dan zal deze eerst verwijderd moeten worden. Na het plaatsen van de hellingbaanverwarming wordt dan een nieuwe slijtlaag aangebracht. Wanneer de bestaande slijtlaag in goede staat verkeerd kunnen er sleuven in gezaagd worden die vervolgens netjes afgesmeerd kunnen worden.

Waar moet je op letten bij de keuze van een leverancier?

Een deskundige leverancier kan uiteraard helpen bij het kiezen van de juiste opties die passen bij de hellingbaan in kwestie. Maar hoe vind je nou de juiste leverancier? Er zijn grote verschillen tussen de aangeboden diensten per leverancier, maar ook op het gebied van garantie en service. Waar moet je nou écht op letten?

Ga goed na of het bedrijf het hele traject verzorgd en dus een slijtlaag kan verwijderen of als aannemer op kan treden wanneer nodig.
Veel bedrijven bieden enkel de levering, zoals Dugoshop, of de levering plus montage aan van hellingbaanverwarming.

Bekijk wat de garantietermijn is en welke voorwaarden hiervoor gelden.
Er zijn namelijk grote verschillen tussen de aanbieders, het kan zomaar 10 jaar schelen! Lang niet alle aanbieders benoemen de garantietermijn op de website, vaak is er dan enkel sprake van fabrieksgarantie. Een aantal aanbieders vermelden wel duidelijk een garantietermijn. Zo geeft Magnum Heating 10 jaar garantie en Heating Group maar liefst 20 jaar. Hierbij is Magnum vooral gespecialiseerd in levering, terwijl Heating Group standaard zelf monteert en ook als aannemer optreedt. Het is ook altijd goed om te kijken of er voorwaarden aan de garantietermijn verbonden zijn. Zo geldt voor de 20 jaar garantie van Heating Group de voorwaarde dat de hellingbaanverwarming door hen gemonteerd dient te worden en dat er een servicecontract afgesloten wordt.

Geven ze de mogelijkheid voor een jaarlijkse inspectie voor de winterperiode?
Diverse leveranciers bieden de mogelijkheid voor een jaarlijkse inspectie. Veelal wordt er dan bij de aanschaf een servicecontract afgesloten. De inhoud van het servicecontract kan verschillen per leverancier, zo krijg je bij sommige leveranciers ook voorrang bij een storing wanneer je een servicecontract hebt afgesloten. Over het algemeen zijn hellingbanen wanneer ze goed ingeregeld zijn niet erg storingsgevoelig en is er weinig onderhoud nodig, maar doordat de werking niet te controleren is voordat het gaat vriezen is het raadzaam om altijd een wintercheck te laten doen zodat de veilige toegang gegarandeerd is.

Bieden ze een energiezuinige regeling?
Er zijn regelingen die enkel de buitentemperatuur meten en regelingen die zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid meten. Door luchtvochtigheid én temperatuur te meten zal de verwarming enkel aanslaan wanneer dit daadwerkelijk nodig is. Hiermee kan veel energie bespaard worden en dat scheelt uiteraard in de operationele kosten.

Hopelijk helpt dit artikel je om de juiste keuze te maken voor de renovatie van de hellingbaan. Mocht je nog een vraag hebben die niet beantwoord is in deze blog, stel je vraag dan gerust in een reactie! We zullen deze dan snel beantwoorden óf er een nieuw blog artikel aan wijden.